Obrazovanje

Povratak Početna stranica
Komentari Facebook stranica
Obrazovanje #plan21 #tocka7 NOK NOK i Fizika Izborna nastava Besplatno i #VladaUp Izjava HAZU Javni poziv

Javni poziv kandidatima za članove stručnih radnih skupina koje će izraditi ispitni materijal za državnu maturu šk. god. 2014./2015.

Objavljeno 15.10.2013, rok za podnošenje prijava: 1.11.2014.
Pokušaj prvi

Komentar

Prvi javni poziv objavljen je 15.10.2013., a prijave su se podnosile do 1.11.2013. Ako se uzme desetak dana potrebnih za odabir, očekivano je vrijeme za početak rada stručnih radnih skupina trebalo biti u prosincu 2013. Međutim, bez ikakvog objašnjenja 6.12.2014. javni se poziv ponavlja.

Objavljeno 6.12.2013., rok za podnošenje prijava: 16.12.2013.)
Pokušaj drugi

Komentar

Obzirom na datum objave, razumno je pretpostaviti da je ovo bio zahtjev novoizabranog predsjednika upravnog vijeća NCVVO, koji se ponaša kao stvarni ravnatelj NCVVO, dok je legalno izabrane ravnateljice bacio u sjenu. Umjesto da se pristupilo poslovima, slijedi novi javni poziv.

Objavljeno 14.3.2014., rok za podnošenje prijava: 24.3.2014.
Pokušaj treći

Komentar

Ovaj je po drugi puta ponovljeni poziv obrazložen novom procedurom u sastavljanju zadataka. O čemu se zapravo radi? Želi se štedjeti na radu SRS pa donose odluku da se novi ispiti pretežno sastavljaju od neiskorištenih ispita iz prethodnih godina, što je opasan potez. Poznato mi je da su jedne školske godine ispiti iz fizike u ljetnom i jesenskom roku bili gotovo klonirani, jer su zadaci bili jednaki, samo se umjesto jednog podatka tražio drugi. Za pretpostaviti je da takvih neiskorištenih zadataka ima još, pa se neću iznenaditi ako sljedeće godine rezultati mature budu puno bolji nego prethodnih godina. Eto prilike da se pohvalimo postignućima naših učenika i svojim radom. Oni koji donose takve odluke moraju znati da time rade protiv državne mature i da će visoka učilišta u dogledno vrijeme odbaciti rezultate državne mature kao kriterij za upis i vratiti se na prijemne ispite. Jedino još ne znam rade li to svjesno ili nesvjesno. Ovime priča o javnom pozivu za izbor SRS nije gotova. Najbolje tek slijedi.

Objavljeno 26.3.2014., ispravak poziva od 14.3.2014.
Ispravak trećeg pokušaja

Komentar

Mislim da je još nezabilježeno da se mijenjaju kriteriji za izbor članova SRS nakon što je javni poziv zaključen. Obzirom na ovaj ispravak, realno je očekivati da će SRS biti formirane najranije 1.4.2014. a da će započeti s radom negdje iza 1.5.2014. Izgubljeno je otprilike pet mjeseci, a posao mora biti dovršen do 31.8.2014. Tko se to poigrava s ozbiljnim i važnim poslom o kojemu ovisi uspješnost cijelog obrazovnog sustava? Ne znam jeli MZOS obaviješten o ovoj sapunici? Ako jeste, zašto nije reagirao? Nadam se da će oni koji odlučuju iz ovoga izvući odgovarajuće pouke.

Što je ovoga puta bilo sporno? Ako se usporedi treći javni poziv s ovim ispravkom, vidimo da je umjesto:

u ispravku napisano:

Osnovni program ECDL-a, kojega je polagala većina nastavnika u RH, sastoji se od:

U IV. poglavlju trećeg javnog poziva stoji: "Članovi stručnih radnih skupina obvezuju se: ... na izradu opisa ispita u Excelu (tablica specifikacije zadataka)". Kao što je poznato, u osnovnom programu ECDL-a rad s tablicama i bazama podataka nije obuhvaćen. Ta dva modula polagali su samo neki nastavnici i ta su dva ispita morali platiti.

No, ostavimo se toga. Zašto uopće u cijelu priču ubacivati ECDL? ECDL program rađen je za uredske namještenike a ne za nastavnike. Ono što je trebalo biti bitno to je stvarno i specifično poznavanje rada s bitnim aplikacijama: obrada teksta, tablične kalkulacije i prezentacijski alati. Uz to trebalo je uvažiti i specifičnosti za neke predmete, poput matematike, fizike i kemije, gdje se traži poznavanje pisanja jednadžbi, a toga nema niti u naprednom ECDL-u.

Moguće je da se uskoro pojavi i četvrti javni poziv, pa nakon toga i nekoliko njegovih ispravaka, pa tako sve do 31.8.2014. A što ćemo onda? Lako rješiv problem: uzet ćemo neki od kloniranih a neiskorištenih ispita iz prijašnjih matura.